ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν. (Επίκτητος)

(Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα).

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Tο πρώτο μπλε κρασί και η…επανάσταση των Βάσκων




Αποτέλεσμα εικόνας για Tο πρώτο μπλε κρασί και η…επανάσταση των Βάσκων

Επανάσταση στην τέχνη του κρασιού από τους Βάσκους. Δημιούργησαν το πρώτο μπλε κρασί στον κόσμο με πολλούς οπαδούς αλλά και πολέμιους, με κίνητρο ότι » από τη βιομηχανία κρασιού της Ισπανίας έλειπε μια μικρή επανάσταση».
Εξι νέοι Ισπανοί επιχειρηματίες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και με μια ερευνητική ομάδα τροφίμων, δημιούργησαν το μπλε κρασί Gïk Blue που στοχεύει στους νεότερους ηλικιακά καταναλωτές, ένα καινοτόμο νέο ποτό που έφερε αναστάτωση στην παραδοσιακή βιομηχανία οίνου της χώρας.
Το Gïk Blue συνδυάζει κόκκινα, λευκά σταφύλια από ισπανικούς αμπελώνες, με οργανικές χρωστικές ουσίες και πρόσθετα για να δημιουργήσει ένα γλυκό, έντονα μπλε κρασί που έχει κατακτήσει την Ευρώπη και ετοιμάζεται να κατακτήσει και την Αμερική.
Το μπλε, φρουτώδες υγρό έχει 11,5% αλκοόλ κατά όγκο, αλλά η Ισπανική νομοθεσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει στην εταιρεία να το ονομάζει κρασί λόγω του χρώματός του.
Σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, μόνο κόκκινος ή λευκός οίνος μπορεί να πουληθεί στην τοπική αγορά και επιβλήθηκε στην Gik πρόστιμο € 3.000 για παράβαση του κανόνα.
Μετά από τη διαμάχη, η εταιρία αναγκάστηκε να αποσύρει την λέξη «κρασί» από την ετικέτα και χαρακτηρίζει το προϊόν ως «κρασί 99% και γλεύκος σταφυλιών (μούστος) 1%».
Σύμφωνα με τα 17 αμπελοοϊνικά προϊόντα που απαριθμούνται στη νομοθεσία της  Ευρωπαϊκής Ένωσης (Annex VII part II of Regulation 1308/2013), δεν υπάρχει κατηγορία «μπλε κρασί».
Αποτέλεσμα εικόνας για Tο πρώτο μπλε κρασί και η…επανάσταση των Βάσκων
Το Gik, το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία των γλυκών λευκών κρασιών που σερβίρονται δροσερά, είναι φτιαγμένο από ένα μυστικό μείγμα σταφυλιών που προέρχονται κυρίως από αμπέλια της La Rioja, της Zaragoza και της Castilla-La Mancha και είναι χρωματισμένα με αποχρώσεις μπλε-νέον από μια ανθοκυανίνη (χρωστική που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών) και indigo (από μια βαφή που εξάγεται από το φυτό Isatis tinctoria), ενώ στον χυμό προστίθεται επίσης ένα μη θερμιδικό γλυκαντικό.
Ένας από τους ιδρυτές, ο Aritz López εξηγεί ότι ούτε αυτός ούτε οι συνεργάτες του δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία στον τομέα της οινοποίησης, αλλά ότι «ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά καινοτόμο».
Κίνητρο της ομάδας των δημιουργών; Οτι από τη βιομηχανία κρασιού της Ισπανίας «έλειπε μια μικρή επανάσταση».
«Είχαμε μεγαλώσει σε μια χώρα με ισχυρή κουλτούρα κρασιού, αλλά το κρασί ήταν πάντα ένα ποτό που ήταν πάνω σε ένα βάθρο και ήταν υπεράνω όλων.
Έτσι αναρωτηθήκαμε πώς θα ήταν αν πραγματικά απλοί άνθρωποι έφτιαχναν κρασί για πραγματικούς ανθρώπους και όχι κρασί φτιαγμένο από ειδικούς για ψευτο-ειδήμονες», τονίζουν.
Η έμπνευση για το μπλε χρώμα προήλθε από το Blue Ocean Strategy, ένα βιβλίο που γράφτηκε από τον W. Chan Kim, έναν Κορεάτη, σύμβουλο επιχειρήσεων.
Ο απώτερος σκοπός τους είναι να ικανοποιήσουν μια νέα γενιά από πότες που αναζητούν μια μοναδική εμπειρία κρασιού.
Ενώ πολλά οινοποιεία παρέχουν τεχνικά φυλλάδια (που απαριθμούν ποικιλιακές λεπτομέρειες, σημειώσεις γευσιγνωσίας και στοιχεία για τον αμπελώνα) που συνοδεύουν τα μπουκάλια, οι ιδρυτές του Gik εξηγώντας την έλλειψη τεχνικών λεπτομερειών για το δικό τους κρασί, αναφέρουν «δεν πιστεύουμε στους κανόνες γευσιγνωσίας και δεν θεωρούμε ότι κάποιος θα πρέπει να μελετήσει τη Βίβλο της οινολογίας για να απολαύσει ένα ποτήρι κρασί».
πηγή : itrofi.gr